15-12-03

Caffé, espresso o cappuccino?

Je zou koffie eigenlijk wel de nationale drank van Italië kunnen noemen. Het eerste wat ik doe als ik in Italië kom is een bar binnenstappen en zo'n heerlijke espresso bestellen. Je betaalt aan de kassa en met het bonnetje, de "scontrino" ga ja naar de bar. Daar zet de barman je het lekkerste kopje koffie voor. Je neemt naar believen suiker die op de toog staat en je hebt echt het gevoel dat je nu in Italië bent.

Maar er is natuurlijk niet alleen de espresso of de cappuccino. Om wat wegwijs te raken in de Italiaanse koffiewereld zijn er hier enkele van de talloze soorten die je kan bestellen :

Caffé amaro : koffie zonder suiker
Caffé americano : een grote kop koffie met een dubbele hoeveelheid water. Als je graag een koffie hebt, zoals wij die hier drinken, dan bestel je best dit aan de bar.
Caffé con panna : een espresso met slagroom.
Caffé corretto : zwarte koffie met een scheutje sterke drank, meestal grappa.
Caffé decaffeinato : cafeïnevrije koffie, ook wel caffé Hag genoemd.
Caffé doppio : espresso met een dubbele hoeveelheid koffie en water. Deze koffie is dus net zo straf als de espresso, alleen wat groter.
Caffé espresso : een klein kopje sterke koffie uit een kleine tas, die voor de helft gevuld wordt.
Caffé espresso romano : een espresso met een schijfje citroen of een citroenschilletje erbij.
Caffé freddo : ijskoffie, die reeds gesuikerd is.
Caffé lungo : koffie met een beetje meer water dan espresso, ook wel : caffé alto
Caffé macchiato : Koffie met een wolkje melk.
Caffé ristretto : sterke zwarte koffie, waarbij het kopje maar voor 1/3 gevuld is.
Caffelatte : Koffie met veel melk. Dit is de koffie die de Italianen 's morgens bij het ontbijt drinken.
Cappuccino : Koffie met een schuimlaag van melk, ook wel : Cappuccio. De Italianen drinken deze koffie eigenlijk alleen in de voormiddag. Als je dus in de namiddag een cappuccino bestelt, zal de barman je vragend aankijken en al helemaal als je er ook nog slagroom bij wilt. De cappuccino bestaat uit 3 gelijke delen espresso, melk en schuim. De melk wordt opgeschuimd met het stoompijpje van de espressomachine.
Cappuccino chiaro : cappuccino met meer melk dan normaal.
Cappuccino scuro : cappuccino met wat minder melk dan normaal.
Espresso affogato : espresso op roomijs.
Espresso mocha : in een grote tas doet men 1/3 espresso, 1/3 ongesuikerde cacao en 1/3 opgeschuimde melk.
Granita al caffé : espresso met in stukjes gemalen ijs.
Latte macchiato : koffie verkeerd, een glas warme melk met slechts een tikkeltje koffie.

Zo zie je maar dat er zeker voor elk wat wils is als je een koffie wil in Italië.

20:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Espresso Als ik al deze verschillende benamingen voor koffie leest, komt mijn studentijd in het noorden van Italië weer levendig voor de geest! Geef mij alvast een cappuccio of nee toch maar een macchiato, eigenlijk moet ik de nacht nog doorgeraken dus doe maar die ristretto.

In ieder geval als het over eten gaat en dan nog in combinatie met Italië, kan ik enkel maar een langgerekte "si" uitstoten. Ik kom hier zeker nog terug en ga ondertussen eens een van je gerechten uitproberen (en daartegenover de geschikte wijn proberen te zetten).

Ci vediamo doppo...

Gepost door: Fylox Era | 15-12-03

De commentaren zijn gesloten.