30-03-04

19 maart, feest van Sint Jozef

Sint Jozef is een van de meest geliefde heiligen in Italië. Vooral in het zuiden is Giuseppe nog altijd één van de populairste namen. Elke familie heeft wel een Giuseppe, Peppino, Pino of Beppe.
Sint Jozef is de beschermer van de families en van de armen en verwaarloosden.
Vooral in Zuid-Italië wordt zijn feest overal gevierd. In sommige dorpen in Sicilië wordt op 19 maart een banket gehouden waarop de armen uitgenodigd worden. Een priester zegent de tafel en de armen worden bediend door de heer des huizes.
In andere steden wordt dan weer een banket gehouden in de kerk en terwijl 2 priesters de armen bedienen, preekt een derde priester 9 keer, even veel als er gangen opgediend worden. Er komt echter geen vlees op tafel omdat het feest tijdens de vakantieperiode valt.
Sint Jozef is ook patroonheilige van de timmermans.

Het feest van Sint Jozef betekent het einde van de winter. Op het platteland werd dat gevierd met een feestvuur op het dorpsplein. Natuurlijk werden dan steeds zeppole bereid. Hoewel het recept voor deze gefrituurde ringen verschilt van streek tot streek wordt het toch overal bereid op 19 maart.

In Italië wordt op 19 maart ook vaderdag gevierd. Tot voor enkele jaren was dit een nationale feestdag. Toen die afgeschaft werd en Sint Jozef een normale werkdag werd, verdwenen ook grotendeels de vele festiviteiten die daarmee gepaard gingen. Wielerliefhebbers zullen wel weten dat Milaan-San Remo (de Primavera) vroeger altijd op 19 maart zelf verreden werd. Nu is dat op de 1e zaterdag na die datum.

Niet alleen zeppole worden die dag bereid, maar typische gerechten voor het feest van Sint Jozef zijn :
Tagliatelle di San Giuseppe
Bignè di San Giuseppe
Frittelle di San Giuseppe (rijstkroketten)
Frittelle di San Giuseppe (oliebollen)
Sfinge di San Giuseppe (Sint-Jozefssoezen)

Buon appetito!

13:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.