30-03-04

Saffraan, van goudwaarde

Saffraan mag dan al de duurste specerij ter wereld zijn, in Italië wordt er in de keuken volop gebruik van gemaakt.
Van aperitiefhapje over hoofdgerecht tot dessert, saffraan is altijd een goede smaakmaker.
Saffraan wordt gemaakt uit de saffraancrocus, een purper knolgewas. Een oud Grieks verhaal vertelt dat Crocus een discuswerper was. Hij werd dodelijk getroffen door een verdwaalde schijf en uit zijn bloed ontsproot de crocus.
Een van de streken, waar de purperen bloempjes volop geteeld worden, is Ligurië en meer bepaald in Cinque Terre, de toeristenplaats bij uitstek. Het gaat zelfs zover dat men eraan denkt om een soort 'DOC' (denominazione di origine controllata) te maken zoals voor de wijn. Enkel de saffraan uit Campigilia (tussen Portovenere en Cinque Terre) zou die benaming mogen dragen.

De bloempjes worden geteelt tot een hoogte van 1200 meter op kalkrijke grond. De knollen worden geplant tussen 15 augustus en 10 september. De bloemen worden met de hand geplukt tussen eind oktober en half november. Dat moet 's morgens vroeg gebeuren, als de bloemen nog gesloten zijn. De stempels worden gedroogd en leveren uiteindelijk het commercieel produkt saffraan.
Saffraan is ook letterlijk van goudwaarde. De gemiddelde prijs bedraagt 10 tot 15 Euro per gram. Om een gram saffraanpoeder te verkrijgen zijn er 150 tot 180 bloempjes nodig en elke knol die geplant wordt, levert 2 tot 4 bloemen op.
Als alles goed gaat, levert een oppervlakte van 500 vierkante meter tussen 80 en 100 gram poeder op. Voor 1 kg saffraandraadjes zijn ongeveer 200.000 bloemen nodig.
Bovendien is het niet zo moeilijk om met de teelt te starten zeggen de kwekers. Het eerste jaar bloeien de planten gemakkelijk, maar vanaf het tweede jaar is er een perfekt verzorgd terrein nodig evenals een optimale verzorging om nog bloemen te krijgen. Niet verwonderlijk dus dat saffraan zo duur is.

Goede saffraan herken je aan de feloranje kleur en de zoete geur. Omdat saffraan zo duur is, wordt er vooral met saffraanpoeder nogal eens geknoeid. Saffloer werd vaak gebruikt als alternatief . Koop dus het liefst ssaffraandraadjes in een luchtdichte verpakking, want saffraan trekt vlug vocht aan.
Als je saffraan gebruikt in de keuken, los je de draadjes best op in een warme vloeistof, zodat het aroma en de smaak vrijkomen. Dit meng je dan met de saus of het gerecht.

Dat je saffraan voor allerhande gerechten kan gebruiken bewijzen de volgende recepten :Buon appetito!

14:00 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

19 maart, feest van Sint Jozef

Sint Jozef is een van de meest geliefde heiligen in Italië. Vooral in het zuiden is Giuseppe nog altijd één van de populairste namen. Elke familie heeft wel een Giuseppe, Peppino, Pino of Beppe.
Sint Jozef is de beschermer van de families en van de armen en verwaarloosden.
Vooral in Zuid-Italië wordt zijn feest overal gevierd. In sommige dorpen in Sicilië wordt op 19 maart een banket gehouden waarop de armen uitgenodigd worden. Een priester zegent de tafel en de armen worden bediend door de heer des huizes.
In andere steden wordt dan weer een banket gehouden in de kerk en terwijl 2 priesters de armen bedienen, preekt een derde priester 9 keer, even veel als er gangen opgediend worden. Er komt echter geen vlees op tafel omdat het feest tijdens de vakantieperiode valt.
Sint Jozef is ook patroonheilige van de timmermans.

Het feest van Sint Jozef betekent het einde van de winter. Op het platteland werd dat gevierd met een feestvuur op het dorpsplein. Natuurlijk werden dan steeds zeppole bereid. Hoewel het recept voor deze gefrituurde ringen verschilt van streek tot streek wordt het toch overal bereid op 19 maart.

In Italië wordt op 19 maart ook vaderdag gevierd. Tot voor enkele jaren was dit een nationale feestdag. Toen die afgeschaft werd en Sint Jozef een normale werkdag werd, verdwenen ook grotendeels de vele festiviteiten die daarmee gepaard gingen. Wielerliefhebbers zullen wel weten dat Milaan-San Remo (de Primavera) vroeger altijd op 19 maart zelf verreden werd. Nu is dat op de 1e zaterdag na die datum.

Niet alleen zeppole worden die dag bereid, maar typische gerechten voor het feest van Sint Jozef zijn :
Tagliatelle di San Giuseppe
Bignè di San Giuseppe
Frittelle di San Giuseppe (rijstkroketten)
Frittelle di San Giuseppe (oliebollen)
Sfinge di San Giuseppe (Sint-Jozefssoezen)

Buon appetito!

13:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |