06-04-04

Paasfeest in Italië

Met Pasen herdenkt men het lijden, de dood en de heropstanding van Jezus Christus Er zijn dan ook veel rituelen die dit herdenken.
In veel dorpen in Sicilië trekt iedereen de traditionele klederdracht aan en gaat de straat op. De huizen worden gezegend, men eet paaslam en er worden eieren en gebak in de vorm van een duif uitgedeeld.

Maar Pasen is ook het feest van de lente en reeds bij de Heidenen werden er bij het begin van de lente eieren gegeven. Het ei symboliseert het leven dat zich hernieuwt. In het oude Rome zouden boeren een rood geschilderd ei begraven hebben op het veld om zo een goede oogst te krijgen. Net als veel heidense gebruiken is ook dit symbool later overgenomen door de Christenen. Vroeger mochten er tijdens de vasten geen eieren gegeten worden. Daarom bewaarde men ze tot Pasen, maar op één of andere manier moesten ze dan allemaal opgegeten worden. Daarom werden ze vaak weggeschonken, al dan niet beschilderd. De chocolade-eieren zouden een uitvinding zijn van een banketbakker in Turijn rond 1800.

Het is zeker ook een gewoonte in Italië dat men gebak maakt in de vorm van een duif met uitgestrekte vleugels. De duif is het symbool geworden van de vrede. Toen ze met een olijftak terugkeerde naar de Ark van Noe, was dit een teken dat de goden vrede sloten en de zondvloed ophield.
Het gebak in duifvorm zou dan volgens de legende weer haar oorsprong vinden rond 750 n.C., toen Alboino, koning van de Longobarden, van een bakker uit Pavia een soort brood in de vorm van een duif ontving op het moment dat de koning de stad Pavia belegerde. Het was een signaal dat men vrede wilde. De koning was zo ontroerd door het gebaar, dat hij ophield met zijn wreedheden.

Natuurlijk wordt de tafel feestelijk gedekt met Pasen. Margrieten, narcissen en klimop versieren samen met de bontgekleurde eieren het geheel. Zeker in Rome komt dan onvermijdelijk "abbacchio" op tafel, dat is een jong zuiglam van 3-4 weken oud. Het vlees is bleekroze en meestal wordt het in zijn geheel aan het spit gebraden. Maar eigenlijk doen alle lamsgerechten het goed met Pasen:

.

.

.

. Het vlees wordt opgediend met verse voorjaarsgroenten :


en als nagerecht volgt dan traditioneel de pastiera, paastaart uit Napels.

.

.

.

Buona Pasqua!

15:37 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.