19-04-04

Spaghetti all'amatriciana (Spaghetti op de wijze van Amatrice)

In alle kookboeken over pastagerechten staat spaghetti all'amatriciana vermeld als Romeins gerecht. Maar komt dit recept ook echt uit Rome? Nee dus. Het is genoemd naar het stadje Amatrice op de grens tussen Lazio en Abruzzo. Amatrice ligt op een hoogvlakte tussen 900 en 1000 meter. Nu behoort het tot de provincie Rieti, maar vroeger tot l'Aquila en het lag dus in de Abruzzen. Het heeft zijn naam gegeven aan één van de beroemdste gerechten uit de Italiaanse keuken.
De bewoners van Amatrice zijn zo fier op hun gerecht dat de gemeenteraad in 1992 besloten heeft om aan de naam van hun dorp, de pittoreske titel "stad van de spaghetti" toe te voegen.

La pecora mite e il bravo maiale donarono insieme formaggio e guanciale (C. Baccari) (Het zachte schaap en het flinke varken gaven samen kaas en spek).

De herders in de Abruzzen hebben altijd al hun pasta bereid met deze twee eenvoudige ingrediënten : kaas en gedroogd kinnebakspek. De bewoners van Amatrice waren bij de eersten van Europa om de vele eigenschappen van de tomaten te appreciëren. Ze voegden deze groente dan ook bij hun pecorino en guanciale en de Spaghetti all'amatriciana was geboren.
De herders verhuisen hun vee soms naar graasweiden in de streek van Rome en zo leerden de Romeinen dit gerecht waarderen en daarom wordt het ten onrechte soms als hun uitvinding beschouwt. Bovendien weken veel koks uit Amatrice uit naar de hoofdstad en ook daardoor is het gerecht bekend geworden.

De eerste zondag na 15 augustus is er in Amatrice een echte Sagra, een volksfeest, in het teken van de amatriciana.


Het originele recept van de stad Amatrice vind je
hier.

Buon appetito!

Met dank voor de foto's en het recept aan : Gemeente Amatrice.

20:26 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.