06-05-04

Risotto alla milanese, uitgevonden door een Vlaming?!

De goudkleurige risotto alla milanese met saffraan
is één van de bekendste Italiaanse gerechten, maar wist je dat een legende beweert dat een Vlaming dit gerecht uitgevonden heeft?

Het was september 1574.  Al 200 jaar lang werd er gebouwd aan de 'Duomo' van Milaan.  Rond de Dom was een echte stad ontstaan met barakken, waar timmermans,  beeldhouwers en metsers vanuit heel Europa woonden terwijl ze aan de kerk bouwden.
In die babylonische heksenketel was er ook een kleine Vlaamse gemeenschap.  Valerio di Fiandra, Valerius uit Vlaanderen, was een meester in het maken van glasramen.  Hij had de opdracht gekregen,  het leven van Sint Helena in glasraam uit te beelden.  Daarvoor had hij zijn beste leerlingen meegebracht naar Milaan.
Een daarvan had een wel heel speciale gave.  Als geen ander verstond hij het om de kleuren zo te mengen dat ze onvoorstelbare effekten teweeg brachten.  Zijn geheim?  Een klein beetje saffraan, toegevoegd aan het mengsel dat zijn meester klaargemaakt had.  Precies daarom noemde iedereen hem "Zafferano", Saffraan.  Niemand herinnerde zich trouwens nog zijn echte naam.  Meester Valerius was natuurlijk op de hoogte van de passie van zijn leerling voor saffraan en meer dan eens plaagde hij hem ermee.  Hij beweerde dat Zafferano nog zou eindigen met saffraan bij de rijst te doen.
Dat bracht de jonge man op een idee :  Hij wilde Valerius een poets bakken.  Op de dag dat de dochter van Valerius trouwde, smeedde hij een plan met de kok van dienst.
De gasten op het feest waren niet weinig verbaasd toen een eigenaardige piramide van gele rijst opgediend werd!
Een moedige gast proefde een lepel van de rijst en dan nog één en nog één... In een oogwenk was de saffraankleurige berg verdwenen.
De "poets" van Zafferano was dus niet gelukt, maar de risotto alla milanese was wel geboren.

En zoals met alle legendes... Se non è vero è ben trovato.

13:52 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.