02-06-04

Lucrezia Borgia en de tagliatelle

Lucrezia Borgia :  dochter van een paus (Alexander VI),  3 echtgenoten (waarvan één vermoord werd),  een ontelbaar aantal minnaars, een avontuurlijk leven,  acht wettelijke kinderen en één buitenechtelijk kind, de minnares van haar vader en haar broer en dat alles in 39 jaar (1480 - 1519).  Op dertienjarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt aan Giovanni Sforza, om de banden met de machtige familie Sforza uit Milaan te verstevigen. Het huwelijk werd in 1497 ontbonden.  Daarop vluchtte Lucrezia in een klooster, officieel om te bekomen van haar liefdesverdriet, maar er zijn bronnen die beweren dat ze zwanger was van haar vader of haar broer, Cesare.  In 1498 trouwt ze opnieuw met Alfonso van Aragon, maar die wordt in 1500 vermoord in opdracht van Cesare, de broer van Lucrezia.  Daarop wordt er een huwelijk geregeld met Alfonso d'Este hertog van Ferrara.  Zij maakte van Ferrara één van de belangrijkste kunststeden.  Lucrezia sterft tenslotte bij de bevalling van haar achtste kind.

Maar de vrouw met de lange blonde haren en blauwe ogen lag ook aan de oorsprong van de tagliatelle.
De legende vertelt dat de tagliatelle voor het eerst werden klaargemaakt toen Lucrezia huwde met de hertog van Ferrara.  Kok Zefirano uit Bologna inspireerde zich op de lange blonde haren van Lucrezia en had zo het idee om pastalinten te maken die er net zo uitzagen.

De afdeling Bologna van de Italiaanse academie voor kookkunsten heeft ondertussen de breedte van de tagliatelle bolognese vastgesteld : gekookt moeten ze het 12.270e deel zijn van de hoogte van de toren van Asinello, de hoogste toren van de stad : 8 mm.  Kenners beweren in elk geval dat de breedte tussen 6 en 8 mm moet zijn.
Een staal van tagliatelle in goud, geschonken door de academie, is trouwens tentoongesteld in de Kamer van Koophandel in Bologna.

De tagliatelle "cappelli Lucrezia Borgia" maak je zo klaar :
Bak een fijngehakte ui, selder en wortel in olijfolie.  Voeg pancetta (of bacon) toe, met runds- en varkensgehakt.  Blus met witte wijn.  Laat verdampen en voeg rode wijn toe, met wat bouillon.  Laat wat inkoken.  Los tomatenconcentraat op in warme melk en voeg dit toe.  Kruid met peper en zout.  Laat de saus inkoken tot het vocht verdampt is.
Kook de tagliatelle beetgaar.  Giet ze af en serveer de tagliatelle heet.

16:17 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |