22-02-05

A

A bagno mariaAu bain marie
AbbacchioZuiglam (specialiteit uit Rome)
AcciugaAnsjovis
AcetoAzijn
AcidoZuur
Acqua mineraleMineraal water
Acqua minerale gasataSpuitwater
Acqua minerale naturalePlat water
A fetteIn plakjes gesneden
AffettatoFijn gesneden vleeswaren, zoals salami, prosciutto
AffogatoGestoomd
AffumicatoGerookt
AglioKnoflook
AgnelloLam, schaap
AgrodolceZoetzuur
AgrumiCitrusvruchten
Ai ferriGegrild
AlbicoccaAbrikoos
Al cartoccioIn een pakketje
Al denteBeetgaar gekookt
Al fornoIn de oven gebakken
Alla cacciatoreOp jagerswijze
Alla casalingaOp de wijze van het huis
Alla contadinaOp boerenwijze
Alla grigliaGegrild
Alla pizzaiolaBereid met oregano
Alla putanescaPastasaus op basis van olijven, chilipeper en kappertjes
AlloroLaurier
Al puntinoMedium gebakken (van vlees)
Al sangueSaignant gebakken (van vlees)
AmarettiAmandelkoekjes
AmarettoAmandellikeur
AmmazzacafféAlcoholisch drankje na de maaltijd (amaro of digestivo)
AmorenaMorel
AnguillaPaling
AnguriaWatermeloen
AnimellaZwezerik
Animella di vitelloKalfszwezerik
AnitraEend
Antipasti assortitiGevarieerd voorgerecht
AntipastoVoorgerecht
AperitivoAperitief
ApribottiglieFlesopener
AragostaKreeft – langoest
AranciaAppelsien
AranciataSinaasappellimonade
AromiKruidentuiltje
A rondelleIn schijfjes
ArrostireRoosteren
ArrostoEen stuk gebraden vlees
ArzillaRog
AsparagiAsperges
AsticeKreeft

14:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

B

BacallàGezouten of gedroogde kabeljauw
Baci peruginiChocolaatjes uit Perugia met hazelnoot
Bagna CaudaWarme dipsaus op basis van ansjovis
BalsamicoAzijn, gerijpt in houten vaten, specialiteit uit Modena
BarbabietolaRode biet
BasilicoBasilicum
BavareseBavarois
BelgaWitloof
Ben cottoGoed doorbakken
BibitaFrisdrank
BieteWilde spinazie
BietolaSnijbiet, warmoes
BirraBier
Birra alla spinaBier van het vat
BiscottiKoekjes
BiscottoBeschuit
BisteccaBiefstuk
Bistecca alla fiorentinaT-bone steak
BocconcinoHapje
BollitoGekookt
BorlottoRomeinse bleekroze bonen met donkere vlekjes, die zowel vers als gedroogd heel populair zijn.
BoscaioloVan het bos : met paddestoelen bereid
BottargaGezouten kuit van tonijn
BottigliaFles
BranzinoZeebaars
BrasatoGestoofd
BresaoloDonkerrood, licht gezouten, gedroogd rundsvlees, specialiteit uit Valtellina, Lombardije
BroccoloBroccoli
BrodoBouillon
BruciatoAangebrand
BruscandoliHoppescheut
BruschettaSnee geroosterd brood
BucatiniHolle, lange pastasoort, vooral uit Campanië en Lazio
BudinoPudding
BuriddaVissoep uit Ligurië

Burro

 

Boter

14:59 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

C

CaccioccoToscaanse vissoep, soort bouillabaise
CalamariPijlinktvis
CameriereKelner
CampariFelrood aperitief met scherpe smaak, in Italië dikwijls vermengd met witte wijn
CanditiGekonfijte vruchten
CannellaKaneel
CannelliniKleine witte bonen
CannelloniBrede pastapijpen met vulling
CannucciaRietje
CantarelloCantharel
CantucciToscaanse amandelkoekjes, die men doopt in Vinsanto, witte dessertwijn
CapasantaSint-jakobsschelp
Capelli d'angeloLetterlijk : engelenhaar, zeer dunne lange pastasoort
CaponataSpecialiteit uit Sicilië, salade met aubergines, bleekselder en kappertjes
CapperiKappertjes
CapponeKapoen, haan , wordt uitsluitend tijdens de kerstperiode klaargemaakt
CapriniKleine geitenkaasjes. In Italië vers verkrijgbaar, bij ons in olijfolie met kruiden
CaprioloRee
CaramelleSnoepjes
CarbonaraPastasaus met spek en eieren
CarbonataGestoofd rundsvlees
CarciofiArtisjokken
CarneVlees
CaroteWortels
CarpaKarper
CarpaccioFlinterdunne plakjes rauw rundsvlees
CassataSiciliaanse ijsspecialiteit met gekonfijt fruit
CavatappiKurkentrekker
CavolfioreBloemkool
Cavolini di BruxellesSpruitjes
Cavolo Kool
Cavolo crespoBoerenkool
Cavolo rapaKoolrabi
Cavolo rossoRodekool
Cavolo verzaSavooikool
CeceKikkererwt
CenaAvondmaal
CenciGefrituurde koekjes uit Toscane, gegeten bij karnaval
CerfoglioKervel
CervoHert
CetriolinoAugurk
CetrioloKomkommer
CiabattaItaliaans stokbrood
CialdaWafel
CiambellaRingvormige cake
CiccioliKaantjes
CicoriaAndijvie
Cicoria di BruxellesWitlof
Cicoria di campoPaardenbloemblad
CiliegiaKers
Cime di rapaRapenbladeren
Cin cinGezondheid, proos (bij toast)
CinghialeEverzwijn
CioccolatiniChocolaatjes
CipollaUithollen
CipollottoLente-ui
CocomeroWatermeloen
ColazioneMaaltijd
Colla di pesceGelatine
ColomboDuif
ColtelloMes
Concentrato di pomodoroGeconcentreerde tomatenpuree
ConchiglieSchelpen
CondireAanmaken (van sla bijv.), op smaak brengen
ConfettiAmandeldragees, zoals bij ons suikerbonen, gegeven bij doop, communie of huwelijk
CongelatoDiepgevroren
ConiglioKonijn
ContoRekening
ContornoBijgerecht met groenten
CoppaGezouten, gedroogde worst met varkensvlees
CosciaBout
CospargereBestrooien
CosteSnijbiet
CostolettaKotelet
Costoletta alla milaneseWiener schnitzel
CotechinoVerse varkensworst
CotennaZwoerd
CotolettaKotelet
CottoGaar
CozzaMossel
CrautiZuurkool
CrespellePannenkoeken
CresponeMilanese salami
CrocchettaKroket
CrostaceiSchaaldieren
CrostiniGeroosterde broodsneetjes of blokjes, opgediend als aperitiefhapjes
CruditàRauwkost
CrudoRauwe ham
CrumiriPolentakoekjes met honing uit Piemonte
CucchiaioLepel
CucinareKoken
CulatelloGedroogde ham uit Emilia Romagna
CuocoKok
CynarDonkerbruine, bittere aperitief

14:58 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

D - E

DadoBouillonblokje
DadolatoIn blokjes gesneden
DatteroDadel
Dente di leonePaardebloemblad
DenticeTandbrasem
DindoKalkoen
DisossareUitbenen
DolceZoet, nagerecht
DolcelatteKaassoort, een milde soort gorgonzola
Doppio zero (00)Fijnste soort bloem, vooral gebruikt voor verse eierpasta
DoratoGoudbruin
DragoncelloDragon
EnotecaWijnproeflokaal
Erba cipollinaBieslook
ErbeKruiden
EstragoneDragon
Estratto di pomodoroTomatenpuree
EvaporareVerdampen

14:58 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

F

FagianoFazant
FagioliWitte bonen
FagioliniSperziebonen
FagottiniPakketjes
FaraonaParelhoen
FarcitoGevuld
FarfalleVlinderpasta
Farina Bloem
Farina di farroSpeltmeel
FarroEen soort spelt uit Toscane die vooral in soepen gebruikt wordt
Fatto in casaZelfgemaakt
FavaTuinboon
Fave dei mortiAmandelkoekjes die op 2 november gegeten worden
FegatoLever
Fegato grassoFoie gras
FettinaKalfsschnitzel
FettuccineLintspaghetti
FicoVijg
Fico d'indiaCactusvrucht
FilettoFilet
FinocchioVenkel
FinocchionaVenkelworst uit Toscane
Fior di latteMozzarella van koemelk
Fior di zucchiniCourgettebloemen
FocacciaPlat brood
FondutaFondue
FontinaHalfzachte smeltkaas uit Valle d'Aosta
ForchettaVork
FormaggieraKaasschaaltje
FormaggioKaasschaaltje
FornoOven
FragolinoZeebrasem
FritellaBeignet
FrittataOmelet
Fritto misto Gemengde schotel van gebakken (in boter of olie) vlees en vis
Fritto misto frutti di mareGemengde schotel van gebakken zeevruchten
FrizzanteParelend (van wijn)
FrullatoMilkshake
FrumentoZachte tarwe
FruttaFruitsalade
Frutti di mareZeevruchten
FunghiPaddestoelen
Fungo ostricaOesterzwam
FusilliSpiraalpasta

14:57 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

G

GallinacciCantherellen
GamberelloSteurgarnaal
GamberettoGarnaal
GamberoScampi – reuzegarnaalstaarten
GamberoneGamba
GelateriaIjssalon
GelatoIjs
GianduiottoDriehoekige hazelnootchocolaatjes uit Piemonte
GiardinieraIngelegde groenten
GineproJeneverbes
Gin olandeseJeneverbes
GnocchiBrood- of deegknoedels
GorgonzolaBlauwe schimmelkaas
Grana PadanoEen soort parmezaan. Omdat de naam parmigiano enkel maar voor kaas, gemaakt in Emilia Romagna mag gebruikt worden, wordt er in andere s treken van Italië grana padano gemaakt.
GranceolaKrab
GranchioKrab, kreeft
Gran farroBonensoep uit Toscane
GranitaSoort waterijs
Grano saracenoBoekweit
GranoturcoMaïs
GrappaKleurloze brandewijn
GrassettiKaantjes
GrassoVet
GratinatoGegratineerd
GrattugiatoGeraspt
GremolataDe “finishing touch” bij ossobuco : mengsel van geraspte citroenschil, look en peterselie
Grigliata mistaMixed grill
GrissiniLangwerpige broodstengels
GuancialeBuikspek

14:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

I - L

ImburrareInvetten
In biancoIn eigen kookvocht
IndiviaAndijvie
In rossoIn tomatensaus
InsalataSalade
Insalata di mareZeevruchtensalade
Insalata mistaGemengde ssalade
Insalata russaHuzarensalade
InsaporireKruiden
IntegraleVolkoren
InvoltiniBlinde vinken
LamponeFramboos
LardareLarderen
LardoSpek
LattugaKropsla
LavareWassen
LavorareBewerken
LegumiPeulvruchten
Legumi sott'olioIn olie ingelegde groenten
LenticchiaLinzen
LepreHaas
LievitoGist
LimaLimoen
LimoncelloCitroenlikeur
LimoneCitroen
LinguaTong
LinguineSoort platte spaghetti
LiscaGraat
LisciGlad, zonder ribbels
LomboLende
LuccioSnoek
LuganegoMild gekruide varkensworst uit Toscane
Lumaca di mareZeeslak
Lumaca di terraSlak

14:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

M

MaccheroniMacaroni
Macedonia di fruttaFruitsalade
MacelleriaSlagerij
MaggioranaMajoraan
MaialeVarken
MaltagliatiSoort korte pasta
ManciaFooi
MandorinoMandarijn
MandorlaAmandel
MantecareToevoegen van boter, olie en parmezaan aan risotto
ManzoRundsvlees
MaraschinoKersenlikeur
MarinareMarineren
MarmoraBrasem
MarroneKastanje
MarsalaDessertwijn uit Sicilië
MarzapaneMarsepein
MascarponeRoomkaas met hoog vetgehalte, vooral gebruikt in desserts, ter vervanging van room
MazzettoBouquet garni
MedaglioneMedaillon
MelaAppel
MelanzanaAubergine
MelogranaGranaatappel
MeloneMeloen
MentaMunt
MerendaVieruurtje
MerlanoKoolvis
MerluzzoKabeljauw
MidolloMerg
MieleHoning
MiglioGierst
MinestraSoep
MinestroneDikke groentensoep
MirtilloBosbes
MisticanzaRomeinse salade van wilde bladgroenten
Mollica di paneBroodkruim
MolluscoWeekdier
MondareSchoonmaken
Monte biancoNagerecht uit Milaan en Piemonte, kastanjepuree met room
Mora di rovoBraambes
MormoraBrasem
MortadellaBleekroze gekruide worst van zeer fijn gemalen varkensvlees met spek
MoscardinoInktvis – octopus
MostaccioloDroge, harde koekjes
MostardaSpecialiteit van gekonfijte vruchten met mosterd uit Cremona
Mozzarella bocconciniKleine bolletjes Mozzarella
Mozzarella di bufalaWitte zachte kaas op basis van buffelmelk
Mozzarella in carrozzaLetterlijk : mozzarella in een koets: brood met mozzarella dat in ei geweekt en in olie gebakken wordt

14:55 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

N - O

Nero di seppiaInktvisinkt
NocciolaHazelnoot
NoceWalnoot
Noce moscataNootmuskaat
OcaGans
OlioOlie
Olio d'olivaOlijfolie
OlivaOlijf
OrataGoudbrasem
OreganoOregaan, wilde majoraan
OrtaggiGroenten uit de moestuin
OrticaBrandnetel
OrzoGerst
OssobucoKalfsschenkel, specialiteit uit Milaan
OsteriaHerberg
OstricaOesterzwam
Ovoli

Caesarchampignons

14:54 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

P - Q

PagelloBrasem
Paglia e fienoLetterlijk : stro en hooi, witte en groene pasta
PancettaNiet gerookt ontbijtspek, buikspek
Pancetta affumicataGerookt spek
Pan ducaleSuikerbrood uit Grosseto
PaneBroodkruim
Pane e copertoKosten die men in restaurants aanrekent voor brood en bestek
Pane integraleVolkorenbrood
PanetteriaBakkerij
PanettoneKerstgebak uit Milaan
PanforteKerstgebak uit Siena
PaninoBroodje
Panino imbottitoBelegd broodje
PannocchiaMaïskolf
PappardelleBrede lintspaghetti
Passare Zeven
Passata di pomodoroFijn gepureerde tomatensaus
PastaDeegwaren
Pasta frollaBoterdeeg, kruimeldeel
Pasta realeMarsepein
Pasta sfogliaBladerdeeg
PasticceriaBanketbakkerij, tea-room
PasticciniGebakjes
PasticcioPasteitje
PatataAardappel
PatatineFrieten
PecorinoSchapekaas
PelatiGepelde tomaten
PenneSchuin afgesneden pastabuisjes
PepePeper
PeperoncinoChilipepertje
PeperonePaprika
PeraPeer
PernicePatrijs
PersicoBaars
PescaPerzik
Pesca noceNectarine
PescatriceZeeduivel
Pesce san pietroSint-petersvis, zonnevis
Pesce spadaZwaardvis
PestoTapenade uit Genua op basis van basilicum
PettoBorst
PietanzaHoofdgerecht
PinoloPijnboompit
PirofilaOvenvaste schotel
PiselliErwtjes
PistaccoPistachenoot
Pizza calzoneDichtgevouwen pizza
PizzoccheriSoort boekweitpasta
PleurotoOesterzwam
PolentaMaïsmeelpap
PolipiOctopus
PollameGevogelte
PolloKip
PolpaVruchtvlees
PolpetteGehaktballetjes
PolpettoneGehaktbrood
PolpoOctopus
PomodoriniKerstomaten
Pomodori secchiZongedroogde tomaten
PomodoroTomaat
PompelmoPompelmoes
PorchettaSpeenvarken
PorciniEekhoorntjesbrood
PorroPrei
PortucolaPostelein
PrezzemoloPeterselie
Prima colazioneOntbijt
PrimoEerste gang, meestal pasta-of rijstgerecht
ProsciuttoHam
Prosciutto cottoGekookte ham
Prosciutto crudoRauwe ham
ProvoloneVolvette kaas uit Basilicata
PrugnaPruim
Punt e MesBittere, rode aperitief
QuagliaKwartel

14:54 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

R

RadicchioSlasoort met rood bitter blad
Radicchio di CastelfrancoRadicchiosoort, groen met rode spikkels met een bittere smaak
Radicchio di ChioggioRadicchiosoort die bij ons meestal verkocht wordt
Radicchio di TrevisoLekkerste rode radicchiosoort met nootachtige smaaak
RagùLang gekookte pastasaus
Ragù bologneseBolognesesaus
Rana pescatriceZeeduivel
RapaRaap
RavanelloRadijs
RazzaRog
RibesZwarte bes
RicottaZachte kaassoort
RidurreInkoken
RipienoVan vulling voorzien
Risi e bisiVenetiaanse risotto met erwtjes en ham
RisoRijst
Riso finoLange rijstsoort
Riso integraleZilvervliesrijst
Riso ordinarioKorte, ronde rijst, gebruikt voor puddingen en nagerechten
Riso semifinoRijstsoort, gebruikt voor soepen en salades
Riso superfinoLangekorrelrijst, gebruikt voor risotto (vb. arborio)
RisottoRijstgerecht
RissoleGehaktballetjes
RognoniNiertjes
RomboTarbot
Rombo liscioGriet
RosmarinoRozemarijn
RosolareBruin bakken, fruiten
RospoZeeduivel
RucolaRaketsla, notensla

14:53 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

S

SalameSalami, gedroogde worst
SalatiniHartige hapjes
SaleZout
SalmoneZalm
SalsicciaVerse worst
SalsieraSauskom
Saltare Roerbakken, sauteren
SaltimboccaKalfsvlees met ham en salie, specialiteit uit Rome
SalumiVleeswaren
SalviaSalie
SambucaKleurloze likeur met anijssmaak, geserveerd “con mosca” (met een vlieg), waarbij de vlieg een koffieboon is, die in het glas gelegd wordt. De drank wordt nadien geflambeerd en tijdens het drinken bijt men op de koffieboon om een bittere tegensmaak te hebben voor deze zoete drank.
San DanieleGedroogde ham uit Friuli
San PietroZonnevis
SardaSardine
SardinaSardine
SavoiardoLange vinger
SbianchireBlancheren
SbollentareBlancheren
SbucciarePellen
ScalognoSjalot
Scaloppina Kalfslapje
ScampiScampi, langoustine
ScavareUithollen
ScemareSlinken
ScolareAfgieten
ScontrinoBonnetje dat je krijgt nadat je in de bar aan de kassa betaald hebt en waarmee je aan de toog het besteld kan krijgen.
ScorolaAndijvie
ScorzoneroSchorseneer
ScrematoHalfvol (van melk)
Seconda colazioneLunch
SecondoTweede gang
SedanoBleekselder
Sedano rapaKnolselder
SelvagginaWild
Semi di finocchioVenkelzaad
SemifreddoParfait
SemolinoGemalen harde tarwe – griesmeel
SenapeMosterd
Senza spineZonder graten
SeppiaInktvis – sepia
SetacciareZeven
SfogliatellaBladerdeeg dat gevuld wordt
SgocciolareLaten uitlekken
SgombroMakreel
SoffriggereLicht bakken, sudderen
SoffrittoBasis voor veel soepen en stoofschotels, een mix van gefruite ingrediënten : ui, selder, wortel en kruiden
SogliolaZeetong
SottacetiIngelegde groenten
SpaghettiniDunne spaghetti
SpezieSpecerijen
SpezzatinoRagout, gestoofd rundsvlees
SpiedinoSpies, brochet
SpigolaZeebaars
SpinaciSpinazie
Spremuta d'aranciaVers geperst appelsiensap
SpumanteMousserende wijn
SpuntareSchoonmaken
StagionatoBelegen
StincoKalfsschenkel
StoccafissoSchelvis
StorioneSteur
StracciatellaVleesbouillon met eierdooier, specialiteit uit Rome
StratoLaag
StravecchioBalsamico-azijn van meer dan 20 jaar oud
StregaLetterlijk : heks, een felgele likeur met bitterzoete smaak
StufareStoven
StufatoStoofgerecht
StuzzicadenteTandenstokers
StuzzichiniApetijtmakers, hapjes die trek doen krijgen
Succo d'aranciaAppelsiensap
Succo di limoneCitroensap
SugoSaus
Suppli' al telefonoTelefoondraden, rijstballetjes met mozzarella, specialiteit uit Rome

14:52 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

T - U

TacchinoKalkoen
TartufoTruffel
TimoTijm
TonnoTonijn
TopinamburAardpeer
TorroneSoort nouga
TortelliZo worden ravioli genoemd in Emilia Romagna
TramezzinoBelegd broodje, sandwich
TrifolareBakken met knoflook en peterselie
TrigliaPoon – mul
TrippaPens
TrotaForel
TuorloEierdooier
Uova Eieren
Uova strapazzateRoerei
Uovo al tegameSpiegelei
Uovo sodoHardgekookt ei
UvaDruif
UvettaRozijn

14:51 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

V - Z

ValerianaVeldsla
VanigliaVanille
VellutataRoomsoep
VerdureGroenten
VermutAperitief op basis van witte wijn (vb. Martini, Rossi)
VinoWijn
Vino biancoWitte wijn
Vino da tavolaTafelwijn
Vino dolceZoete wijn
Vino rossoRode wijn
Vino seccoDroge wijn
VitelloKalfsvlees
VongolaVenusschelp
ZabaglioneEierschuim, sabayon
ZafferanoSaffraan
ZamponeGevulde varkenspoot, specialiteit uit Modena
ZenzeroGember
ZuccaPompoen
ZuccheroSuiker
Zucchero a veloPoedersuiker
Zucchero di cannaRietsuiker
Zucchero semolinoGriessuiker
Zucchero vanigliatoVanilllesuiker
ZucchinoCourgette
Zuppa ingleseNagerecht, met rhum doordrenkt gebak met gekonfijte vruchten
Zuppa paveseBouillon met brood en ei

14:49 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |