17-03-05

Toto' Sapore, de uitvinder van de pizza

De pizza heeft vanuit Napels de hele wereld veroverd.  Maar heb je je al eens afgevraagd wie de pizza uitgevonden heeft?  Wel er is een legende die de eerste pizza toeschrijft aan Toto' Sapore.  Vorig jaar werd er trouwens een animatiefilm daarover uitgebracht. Toto' was een eenvoudige kok aan het hof van de Bourbons in Napels.  Hij werd alom gewaardeerd om zijn voortreffelijke keuken.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze jongeman elke keer gevraagd werd als de koning edellieden en ambassadeurs ontving.  Men zegt dat meer dan één schotel van Toto' een oorlog vermeden heeft.

Op een mooie dag, of een slechte als je wil, vond één van de edellieden een haar in de soep en Toto' werd in de donkere en koude gevangenis van het kasteel opgesloten.  Hij vroeg aan de bewakers om hem de ingrediënten voor een taart te brengen die hij hen zou schenken.  Een vriend bezorgde hem echter een slaapmiddel die hij in de taart verwerkte.  De bewakers vielen als een steen in slaap en Toto' kon ontsnappen.

Hij vond onderdak bij zijn vrienden.  In ruil daarvoor zorgde hij voor lekkere gerechten.  En precies zijn kookkunst zou hem verraden.
Een graaf die voorbij zijn schuilplaats kwam herkende de geur van zijn typische saus.  Hij liet Toto' dan ook prompt arresteren.

Deze keer veroordeelde de koning hem ter dood, maar Toto' stelde hem een weddenschap voor.  Hij zou een schotel bereiden die geen voorgerecht en geen hoofdgerecht was, geen vlees en geen vis,  met de kleuren en geuren van de hemel en de aarde.  Als het gerecht in de smaak viel, zou hij vrij zijn.  Zoniet aanvaardde hij zijn veroordeling.


De koning ging akkoord en nodigde alle hoogwaardigheidsbekleders uit om dit mee te maken.  Toto' bereidde honderden van deze gerechten en de edellieden leken er maar niet genoeg van te krijgen, tot de koning moest toegeven dat hij de weddenschap verloren had.  Toto' was een vrij man, maar nog belangrijker, de pizza was geboren.


De echte geschiedenis schrijft de
pizza margherita toe aan een pizzamaker uit Napels, Brandi genaamd.  Zijn nakomelingen bakken nog steeds pizza in Napels.  Brandi zou een driekleurige pizza gemaakt hebben, met tomaat, mozzarella en basilicum, ter ere van koningin Margherita die de stad bezocht.  Vandaar de naam van deze beroemde pizza.

Buon appetito!

11:56 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |