07-04-05

De zabaione van San Pasquale Baylon

Elke maaltijd die je afsluit met een sabayon, heeft iets van een feestmaaltijd.  Waar komt de naam 'zabaione' of 'zabaglione' vandaan?  Een van de beroemdste nagerechten uit Turijn hebben we te danken aan de francescaner monnik Pasquale de Baylon, geboren in 1540.
Biografen beweren dat de monnik reeds gestorven was, maar tijdens een misviering, op het moment van de consecratie van de hostie en de kelk, zou hij zijn ogen geopend hebben om het brood en de wijn te aanschouwen en zo zijn ultieme liefde voor het goddelijk sacrament te bewijzen.

Baylon was ook een goede kok en aan de boetelingen die bij hem kwamen klagen over de schaarse 'levendigheid' van hun echtgenotes gaf hij de raad, een recept klaar te maken met wijn en eieren op basis 1 + 2 + 2 +1.
Zo ontstond deze lekkernij : 1 eierdooier en 2 lepels suiker klop je tot de eierdooier bijna wit is. Voeg er dan 2 eierschelpen Marsala en 1 eierschelp met water bij. Klop dit op een zacht vuurtje, of au bain marie, tot de sabayon stevig is. Blijf van het vuur weg kloppen tot hij koud is.


Pasquale de Baylon werd heilig verklaard in 1690 en werd San Bayon genoemd.  In 1722 werd hij patroonheilige van de koks.  Op 17 mei is zijn feestdag.  Een portret van San Bayon hangt in de kerk Monte dei Capuccini in Turijn.
In Turijn werd zijn gerecht in de dialekt sanbayon genoemd.  Vandaar de Italiaanse naam zabaione.

19:17 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.