07-04-05

Komt Pan di Spagna (Spaans brood) echt uit Spanje?

Wat in de rest van de wereld gekend is als 'génoise', genovees gebak, is in Italië Pan di Spagna (Spaans brood). Vanwaar deze naamsverwisseling?
Rond 1750 stuurde de Republiek van Genua een ambassadeur naar Madrid, Domenico Pallavicini. Zijn opdracht was zeer delikaat : Hij moest het vertrouwen en de achting van koning Ferdinand IV proberen te winnen om zo de commerciële betrekkingen met de machtige stad Madrid te verstevigen.
Om zijn prestige te verhogen, nam Pallavicini een gevolg van raadgevers en knechten mee, waaronder ook de jonge banketbakker Giovanni Cabona.
Ze verbleven 4 jaar aan het hof en in deze periode zette de jonge bakker zijn recept op punt. Hij bewerkte het deeg van de savoia-koekjes en creëerde zo de lekkernij, die hij aan de koning gaf onder de naam Pan di Spagna.
Het gebak kende een enorm succes en de koning noemde het gebak uit beleefdheid, Génoise, ter ere van de jonge banketbakker.

19:37 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.