14-04-05

Het ei van Colombus of van Brunelleschi?

 

De voor de hand liggende oplossing van een probleem noemen we wel eens het ei van Columbus.  Maar misschien zouden we beter spreken van het ei van Brunelleschi.
Het verhaal doet wel de ronde dat Colombus, na zijn ontdekking van Amerika, een feestmaal aangeboden kreeg.  Eén van de gasten zei hem smalend dat zijn prestatie toch niet zo geweldig was. Het was gewoon een kwestie van de eerste te zijn geweest.
Daarop vroeg Colombus hem om een ei rechtop op tafel te zetten.  Het lukte de gast niet.  Columbus zette het ei met een fllinke tik neer, zodat de schaal aan de onderkant ingedeukt werd en het ei bleef staan.
De verbaasde gast riep uit : "Zoiets kan iedereen".  "Natuurlijk", zei Colombus,"maar je moet wel als eerste op het idee komen."

Maar 70 jaar eerder was er al éénzelfde verhaal over de Italiaanse bouwmeester Brunelleschi.
Er moest een koepel gebouwd worden voor de Dom van Firenze.  Alle architekten uit binnen- en buitenland lieten hun tekeningen zien.  Alleen Brunelleschi weigerde.  Hij zei dat de opdracht alleen kon uitgevoerd worden door diegene die een ei rechtop op een marmeren plaat kon zetten, want alleen diegene zou het nodige inzicht hebben.  Zijn concurrenten probeerden één voor één , maar ze faalden allemaal.
Dan nam Brunelleschi het ei en zette het hard neer, zodat de schaal onderaan brak en het ei bleef staan.  Zijn concurrenten zeiden dat ze zoiets ook konden. Hij antwoordde hen dat ze ook de koepel voor de Dom hadden kunnen welven als ze zijn tekeningen gezien hadden.
En zeg nu zelf : de koepel van de Dom van Firenze heeft wel iets van een ei.
Maar Colombus is nu eenmaal een stuk bekender dan Brunelleschi en waarschijnlijk daardoor spreken we van het ei van Colombus en niet van het ei van Brunelleschi.

Met dank voor de informatie : brochure Italië-reis SHZMI

20:10 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.