25-04-05

De gallo nero, het paradepaardje van de Chianti

 

De chiantistad bij uitstek is wel Siena. De Chianti werd uitgevonden door baron Bettino de Ricasoli .

Deze wat oudere man was met een knappe, jonge vrouw gehuwd en op de talrijke feestjes die ze organiseerden, liet ze heel wat mannenharten sneller slaan.
Om de echtelijke trouw een steuntje in de rug te geven, verhuisde de baron naar het afgelegen kasteel Broglio. Vanaf dan geen feestjes meer. Alle tijd ging naar de wijnbouw.

Hij ontdekte de ideale menging van vier druivensoorten : 70 %sangiovese - 15 % Canaiolo - 10 % Malvasia en 5 andere. De eerste 2 zijn blauwe druivensappen, de laatste 2 zijn witte.

Zeker in het buitenland vind je Chianti in supermarkten, verpakt in een buikfles met "rokje" eromheen. Echte Chianti is wel wat anders. Voor wijn uit het echte chiantigebied moet je naar de halszegel kijken.
De "gallo nero", het zwarte haantje is het waarmerk van de echte Chianti en heeft een bewogen geschiedenis achter de rug.
Toen het weer eens hommeles was tussen Firenze en Siena besloten beide steden hun grensdispuut op vriendelijke wijze te regelen. Bij het eerste hanengekraai zou uit beide steden een ruiter vertrekken naar de andere stad. Waar ze elkaar zouden ontmoeten, zou de grens liggen tussen beide steden.
De Sienezen kozen een goed in het vlees zittend exemplaar, terwijl de Florentijnen het hielden bij een schriel, zwart scharminkel. En nog was de zon niet boven de horizon of de Florentijnse haan, scheel van de honger wellicht, begon te kraaien. De Florentijnse ruiter vertrok en kwam zijn tegenstrever tegen ... in de straten van Siena.
De morele winnaar, de zwarte haan, ging de eeuwigheid in als de gallo nero van de echte Chianti.
Een echte Chianti is heus nog betaalbaar. En als je om een gallo nero vraagt, bewijs je dat je iets afweet van Chianti en zal men je op je wenken bedienen.

Proost! Salute!

Met dank voor de informatie : brochure Italië-reis SHZMI

15:23 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.