29-04-05

Het ontstaan van tiramisù

Iedereen weet onderhand wel dat tiramisù "trek-me-op" betekent, omwille van de hoge energiewaarde (eieren en suiker) en de cafféine van de espresso.
Er zijn verschillende verhalen rond het ontstaan van tiramisù.
Het is een cake in laagjes.  Daarom leggen velen de oorsprong van het gerecht in Toscane, waar er een ander beroemd nagercht in laagjes ontstond, de
zuppa inglese.
Het briljante idee van tiramisù ligt niet in het systeem van laagjes, maar in de ingrediënten.  De volledig nieuwe combinatie van koffie,
sabayon en chocolade : dat is het vernieuwende van tiramisù.
  Als we op zoek gaan naar de bron, vinden wij Giuseppe Maffioli, een hint in zijn boek "il ghiottone Veneto" uit 1968.  Hij heeft het over de sabayon : de vrienden-vrijgezellen van de bruidegom gaven hem op het einde van het huwelijksfeest , voor het koppel zich terugtrok, een fles sabayon om een succcesvolle en lange huwelijksnacht te garanderen.  Soms werd er opgeklopte room bij gegeven. Maar in dat geval zeer koud, bijna bevroren, samen met baicoli, kleine Venetiaanse koekjes.  Deze combinatie doet inderdaad aan de moderne tiramisù denken.  En ook de energierijke eigenschappen waarnaar verwezen wordt, verwijzen naar tiramisù.
Later is er het boek uit 1983 van Giovanni Capnist "i dolci del veneto" (de nagerechten van Veneto). Daarin schrijft hij : "Tiramisù is een recent recept met ontelbare variaties in Treviso.  Meer een ontdekking van restaurants, dan een gerecht dat uit de familietraditie voortspruit."
Maar het laatste woord komt uit het boek van Fernando en Rina Rais "la Marca gastronomica" uit 1998, die verwijzen naar een artikel van Giuseppe Maffioli uit 1981 : "Triamisù bestaat nog maar 10 jaar in Treviso.  Het werd voor het eerst opgediend in restaurant Le Beccherie ( Piazza Ancillotto, 11, (tel 0422 56601) .  Het gerecht zou daar opgediend zijn aan de dames van lichte zeden die boven het restaurant een bordeel uitbaatten.  Zo kwamen ze aan hernieuwde krachten.
Het dessert en de naam werden onmiddellijk heel populair en zowel de cake als de naam werden gekopieerd eerst in Treviso en daarna in heel Italië.
Vandaag maken ze er nog altijd het klassieke dessert in "Le Beccherie".  De eigenaars betreuren dat ze geen patent genomen hebben op het recept en de naam.

 Met dank voor de informatie aan : Anna Maria Volpi

12:42 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.