10-05-05

Pasta alla norma

Dit traditioneel Siciliaans recept dankt zijn naam aan de componist Bellini, geboren in Catania.
Er zijn twee versies voor het ontstaan van de naam :
Een Siciliaanse kok zou zo begeesterd geweest zijn door de muziek van Norma van Bellini, dat hij na de voorstelling in zijn keuken een saus bereidde met aubergines, tomatensaus en gezouten ricotta die hij pasta alla norma noemde.
Het tweede (meer annemelijk) verhaal zegt dat Bellini's stadsgenoten, betoverd door de schoonheid van zijn opera, een nieuw superlatief bedachten.
Una vera norma (een echte norm) werd gebruikt om de de goede eigenschappen van iets aan te duiden.
Toen de auteur Nino Martaglio jaren later de typische regionale schotel ontdekte, werd hij er wild van en riep uit : "Ma questo è Norma!". Zo werd de spaghetti alla norma geboren.

In Catania zijn Bellini en Norma synoniem voor alles wat uitzonderlijk is.
Dit gerecht is niet alleen van oorsprong typisch voor Catania, maar ook door het gebruik van gezouten ricotta. Bij ons misschien moeilijk verkrijgbaar. Je zou hem kunnen vervangen door pecorino. Alleen is de smaak niet meer dezelfde.

Buon appetito! 

14:18 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |